Huvudmeny

Illamående eller åksjuka från spelet

Jag blir illamående eller åksjuk när jag spelar Source-spel. Vad kan jag göra?

Angående åksjuka

Source-motorn simulerar ett antal olika simulerade miljöer samt intensiva upplevelser under vanligt spelande.

När en användare spelar eller tittar på ett Source-spel kan hen uppleva illamående, yrsel, åksjuka eller ögontrötthet.

Om du eller någon i din familj upplever dessa symptom, upphör användningen och prova igen vid ett senare tillfälle. Det kanske fungerar bättre för dig om du ökar spelandet gradvis.

Aktivera VSync

Aktivera VSYNC och öka skärmens uppdateringsfrekvens i inställningarna för grafikkortet/skärmen för att se om det påverkar spelet. 60 Hz är en vanlig uppdateringsfrekvens men en högre frekvens kan hjälpa en del användare.

Belysning nära datorn

Glödlampsljus är vanligtvis bättre än lysrörsljus när du spelar. Rikta alla lampor mot taket eller väggen, men inte bakom eller framför datorn eller skärmen.

Det är bättre med ett lagom upplyst rum än ett mörkt rum. Dina ögon kan ha svårt att anpassa sig till det mörka rummet och sedan den upplysta skärmen. Det kan få negativa följder om man konstant växlar mellan de två ytterligheterna. Ett lagom upplyst rum kan hjälpa en del användare.

Bildrutor per sekund (FPS)

Kontrollera FPS för spelet. Öppna spelkonsolen med ~-tangenten (§ på svenska tangentbord). Skriv ”net_graph 1” vilket borde medföra att en graf med en FPS-lista dyker upp i det nedre högra hörnet. Grafen kan tas bort genom att skriva ”net_graph 0”.

Om det ofta är under 30 FPS, prova att sänka upplösningen på skärmen eller ändra de inställningarna för grafiken under Avancerade videoinställningar i menyn Alternativ.

Det kan också hjälpa om du sänker vändhastigheten för din mus.

Problem med Steam?

Kontakta Steam Support