Huvudmeny

Valve Anti-Fusk System (VAC)

VAC-avstängningar är permanenta, icke förhandlingsbara och kan inte tas bort av Steam Support.

Om en VAC-avstängning bestäms ha utfärdats felaktigt så kommer den tas bort automatiskt. Om du vill diskutera VAC med gemenskapen så kan du göra det här.

Vanliga frågor:

Viktigt:

Alla VAC-avstängningar är permanenta - Valve har en nolltoleranspolicy för fusk och kommer inte att upphäva VAC-avstängningar under några omständigheter.

Vad är VAC?

Om en användare ansluter till en VAC-säkrad server med en dator med identifierbara fusk installerade, så kommer VAC-systemet att stänga av användaren från att spela på VAC-säkrade servrar i framtiden.

Medan serveradministratörer kan välja att stänga av specifika spelare, så kan dem inte stänga av spelare med VAC. VAC-systemet är automatiserat - att kontakta Steam Support för att anmäla fuskare är inte nödvändigt, inte heller kommer Steam Support att agera på någon information som tillhändahålles.

VAC-systemet upptäcker tillförlitligt fusk genom att använda sig av deras fusksignaturer. Alla tredjepartsmodifikationer till ett spel som designats för att ge en spelare ett övertag över en annan räknas som ett fusk eller hack och kommer att utlösa en VAC-avstängning. Detta inkluderar modifikationer till ett spels körbara filer och dynamiska länkbibliotek.

Följande kommer inte att utlösa en VAC-avstängning:
  • Använda chattprogram som X-Fire
  • Maskinvarukonfigurationer
  • Uppdaterade systemdrivrutiner, som t.ex. drivrutiner till grafikkortet

Använd bara tillförlitliga datorer för att spela på VAC-säkrade servrar - om du inte är säker på om datorn du använder för att ansluta till Steam kan ha fusk installerade, spela inte på VAC-säkrade servrar.

Var försiktig när du installerar spelmodifikationer, som skripts eller anpassade skins. Ladda bara ner anpassat innehåll från tillförlitliga källor. Hackare döljer ibland sina fusk uppsåtligen för att få andra att bli avstängda.

För mer information om hur du kan skydda digsjälv, hänvisa till denna FAQ:
Rekommendationer för kontosäkerhet

För mer information om Valves policys, se Steams Abonnemangsavtal och Steams Regler för Uppförande Online.

Steams Abonnemangsavtal

Steams Abonnemangsavtal

Steams Regler för Uppförande Online

Steams Regler för Uppförande Online

Anmäla ett nytt fusk

Om du känner till ett nytt fusk, speciellt ett privat fusk (som inte är på en offentlig hemsida), och kan ge länkar eller de faktiska filerna, bör du besöka SteamPowered-forumen och skicka ett PM (private mail) till en moderator där så kommer det anmälas till VAC-gruppen.

Anmäla fuskare

Har du stött på en fuskare? Följ instruktionerna i här för att anmäla den misstänkta fuskaren. Observera att användare aldrig stängs av enbart baserat på anmälningar.

Spel med VAC aktiverat

Vänligen se söktermen Valve Antifusk-funktioner på Steam-Butiken

Valve-spel

Valves Antifusk-system är aktiverat för servrar som visar sköldlogotypen som betyder Säkrad. Användandet av anpassade skins, ljud eller kartor och spela flerspelarmodifikationer som inte modifierar kärn-.EXE och .DLL-filer kommer inte att resultera i en VAC-avstängning.

Att fuska i ett av följande Source-spel resulterar i en VAC-avstängning från alla spel i listan och dina föremål från Team Fortress 2 kommer tas bort, förutom föremål som har köpts:
  • Counter-Strike: Source
  • Half-Life 2: Deathmatch
  • Day of Defeat: Source
  • Team Fortress 2
    Att fuska i ett av följande Gold Source-spel kommer resultera i en VAC-avstängning från alla spel i listan:
  • Counter-Strike
  • Condition Zero
  • Ricochet
  • Day of Defeat
  • Team Fortress Classic
  • Half-Life: Deathmatch
  • Deathmatch Classic

Obs:

Förutom för spelet ovan kommer VAC-avstängningar bara gälla för spelet som fusket upptäcktes i. Till exempel, en VAC-avstängning i Modern Warfare 2 påverkar inte Modern Warfare 3.

Call of Duty: Modern Warfare 2 & 3

VAC är aktiverat på alla flerspelarservrar, både allmänna och privata. Modifikationer på spelet som inte är ändringar av konfigurationsfiler kan resultera i en VAC-avstängning. Exempel på sådana modifikationer inkluderar, men är inte begränsade till, konsol-aktiverare, VAC-inaktiverare och andra servervärd-modifikationer.

Dungeon Defenders

VAC är aktiverat i både Open- och Ranked-läget. Att använda fusk eller trainers i något av lägena resulterar i en VAC-avstängning.

VAC-avstängningar och serveravstängningar

Den bästa indikatorn på att ditt konto har blivit avstängt av VAC är om du får detta meddelande när du försöker delta i en VAC-säkrad server:

"Din anslutning till denna säkra server har nekats. På grund av tidigare fusköverträdelser har du blivit avstängd från att spela på alla säkra servrar"

Om du får ett felmeddelande som säger "STEAMID IS BANNED" (eller andra liknande meddelanden) när du försöker ansluta till en server, så är ditt konto inte avstängt av VAC - serveradministratörer kan stänga av dig från en viss server (vi kan inte förhindra detta - den som kör servern kan stänga av spelare för vilken anledning de vill).

Om du finner dig avstängd från en stort antal servrar, men din VAC-status har gott anseende, så har du förmodligen blivit avstängd av ett avstängningsverktyg av tredjepart, som t.ex. Steambans eller Punkbuster. Dessa tredjepartsverktyg används av en stort antal servrar som delar en gemensam databas över avstängda ID:s. Dessa verktyg är inte relaterade till Steam och vi kan inte hjälpa dig att lösa detta problem.

Du kommer inte att bli avstängd av VAC-systemet såvida du inte loggar in till en VAC-säker server med fusk installerade på din dator.

Problem med Steam?

Kontakta Steam Support