Huvudmeny

Valve Anti-Fusk System (VAC)

VAC-avstängningar är permanenta, icke förhandlingsbara och kan inte tas bort av Steam Support.

Om en VAC-avstängning bestäms ha utfärdats felaktigt så kommer den tas bort automatiskt. Om du vill diskutera VAC med gemenskapen så kan du göra det här.

Vanliga frågor:

Viktigt:

Alla VAC-avstängningar är permanenta - Valve har en nolltoleranspolicy för fusk och upphäver inte VAC-avstängningar på begäran.

Vad är VAC?

Om en användare ansluter till en VAC-säkrad server med en dator med identifierbara fusk installerade, så kommer VAC-systemet att stänga av användaren från att spela det spelet på VAC-säkrade servrar i framtiden.

VAC-systemet upptäcker tillförlitligt fusk genom att använda sig av deras fusksignaturer. Alla tredjepartsmodifikationer till ett spel som designats för att ge en spelare ett övertag över en annan räknas som ett fusk eller hack och kommer att utlösa en VAC-avstängning. Detta inkluderar modifikationer till ett spels körbara filer och dynamiska länkbibliotek.

Serveradministratörer kan välja att stänga av specifika spelare, men inte med VAC.

Följande kommer inte att utlösa en VAC-avstängning:
  • Använda chattprogram som X-Fire eller Overwolf
  • Maskinvarukonfigurationer
  • Uppdaterade systemdrivrutiner, som t.ex. drivrutiner till grafikkortet

Använd bara tillförlitliga datorer för att spela på VAC-säkrade servrar - om du är osäker på om datorn du använder för att ansluta till Steam kan ha fusk installerade, spela inte på VAC-säkrade servrar.

Var försiktig när du installerar spelmodifikationer, såsom skripts eller anpassade skins. Ladda bara ner anpassat innehåll från tillförlitliga källor. Hackare döljer ibland sina fusk uppsåtligen för att få andra att bli avstängda.

För mer information om hur du kan skydda digsjälv, hänvisa till denna FAQ:
Rekommendationer för kontosäkerhet

För mer information om Valves policyer, se Steams abonnentavtal och Steams regler för beteende på nätet.

Steams abonnentavtal

Steams abonnentavtal

Steams regler för beteende på nätet

Steams regler för beteende på nätet

VAC- och spelavstängningar verkställs på alla konton som är kopplade till ett telefonnummer

Om ett konto som har ett registrerat telefonnummer får en VAC- eller spelavstängning, kommer alla andra konton som använde samma telefonnummer vid överträdelsens tidpunkt att också få en avstängning. Om de andra kontona inte äger spelet, kommer de fortfarande få avstängningen och inte kunna köpa titeln på det kontot. Telefonnumret på ett konto som får en avstängning kommer suspenderas i tre månader och kan inte registreras på ett annat konto under den tiden. Väntetiden för att registrera ett telefonnummer efter en avstängning kommer att bli längre för varje gång en väntetid verkställs.

Denna funktion gäller inte för alla spel och används efter utvecklarens beslut.

Anmäla ett nytt fusk

Om du känner till ett nytt fusk, speciellt ett privat fusk (som inte finns på en offentlig hemsida), och kan tillhandahålla länkar eller de faktiska filerna, var god och besök SteamPowered-forumen och skicka ett PM till VAC-gruppen.

VAC-gruppen

Skicka ett PM till VAC-gruppen

Anmäla fuskare

Har du stött på en fuskare? Följ instruktionerna här för att anmäla den misstänkta fuskaren. Observera att användare aldrig stängs av enbart baserat på anmälningar.

Spel med VAC

Var god och se listan med spel på Steam-butiken som har VAC

Valve-spel

VAC är aktiv på servrar som visar en sköldlogotyp..

Att fuska i ett av följande Source-spel (eller en Source-modd) kommer resultera i en VAC-avstängning för alla spel i listan:

• Counter-Strike: Source
  • Half-Life 2: Deathmatch
  • Day of Defeat: Source
  • Team Fortress 2

OBS:

Om du får en VAC-avstängning i något av ovanstående Source-spel, kommer dina icke-köpta Team Fortress 2-föremål att tas bort från kontot.

Att fuska i ett av följande Gold Source-spel kommer resultera i en VAC-avstängning för alla spel i listan:

• Counter-Strike
  • Condition Zero
  • Ricochet
  • Day of Defeat
  • Team Fortress Classic
  • Half-Life: Deathmatch
  • Deathmatch Classic

OBS:

Förutom ovanstående spel, kommer VAC-avstängningar bara gälla för spelet som fusket upptäcktes i. Till exempel, en VAC-avstängning i Modern Warfare 2 påverkar inte Modern Warfare 3.

Osäkra servrar

Vissa VAC-skyddade spel tillåter servrar som inte skyddas av VAC, så kallade "osäkra servrar". Användare som blir VAC-avstängda kan fortfarande spela på osäkra servrar i spelet som de blev avstängda ifrån. Observera att alla spel inte har osäkra servrar.

Kommer jag straffas för fusk och bedrägerier som andra användare som har spelat mina spel ligger bakom?

Dina familjedelningsprivilegier kan dras in och ditt konto kan även bli VAC-avstängt om ditt bibliotek om den används av andra för att fuska eller begå bedrägerier. Dessutom kan man inte dela VAC-avstängda spel. Vi rekommenderar att du endast ger behörighet till Steam-konton och datorer som du vet är säkra. Och som alltid, ge aldrig ut ditt lösenord till någon.

VAC-avstängningar och serveravstängningar

Den bästa indikatorn på att ditt konto har blivit avstängt av VAC är att starta Steam och gå till Steam > Inställningar > fliken Konto och kontrollera din VAC-status.

Om du får ett felmeddelande som säger "STEAMID IS BANNED" (eller andra liknande meddelanden) när du försöker ansluta till en server, så är ditt konto inte avstängt av VAC - serveradministratörer kan stänga av dig från en viss server (vi kan inte förhindra detta - den som kör servern kan stänga av spelare för vilken anledning de vill).

Om du finner dig avstängd från ett stort antal servrar, men din VAC-status har gott anseende, så har du förmodligen blivit avstängd av ett avstängningsverktyg av tredjepart, som t.ex. Steambans eller Punkbuster. Dessa tredjepartsverktyg används av ett stort antal servrar som delar en gemensam databas över avstängda ID:s. Dessa verktyg är inte relaterade till Steam och vi kan inte hjälpa dig att lösa detta problem.

Du kommer inte att bli avstängd av VAC-systemet såvida du inte loggar in på en VAC-säker server med fusk installerade på din dator.

Problem med Steam?

Kontakta Steam Support