Főmenü

A Valve Anti-Cheat Rendszer (VAC)

A VAC-kitiltások véglegesek, nem vitathatók, és a Steam Támogatás nem tudja eltávolítani azokat.

 

Ha egy VAC-kitiltásról kiderül, hogy helytelenül került kiosztásra, automatikusan eltávolításra fog kerülni. Ha meg akarod beszélni a Valve Anti-Cheatet a közösséggel, itt megteheted.

Gyakran ismételt kérdések:

Mi a VAC?

A VAC a Valve Anti-Cheat, a felhasználók számítógépére telepített csalások észlelésére tervezett rendszer. Ha egy felhasználó VAC-védett szerverhez csatlakozik olyan számítógépről, amelyre azonosítható csalások vannak telepítve, a VAC rendszer el fogja tiltani a felhasználót attól, hogy a jövőben azt a játékot VAC-védett szervereken játssza.

A VAC rendszer a mintázataikat használva megbízhatóan észleli a csalásokat. A játék bármely olyan külső fejlesztésű módosítása, melyet arra terveztek, hogy előnyhöz juttasson egy játékost egy másikkal szemben, csalásnak vagy „hacknek” minősül, és VAC-kitiltást eredményez. Ebbe beletartozik a játék fő futtatható fájljainak és dinamikus hivatkozáskönyvtárainak módosítása is.

Bár szerveradminisztrátor dönthet úgy, hogy kitilt bizonyos játékosokat, a szerveradminisztrátorok VAC-kitiltást nem tudnak adni.

Az alábbiak nem eredményeznek VAC-kitiltást:

  • Csevegőprogramok használata, mint pl. az X-Fire vagy Overwolf
  • A számítógép hardverének változtatása
  • A rendszer-illesztőprogramok, például a video-illesztőprogram, frissítése
 

Hogyan biztosíthatom, hogy ne kapjak VAC-kitiltást?

Annak biztosítására, hogy fiókod ne kapjon VAC-kitiltást, VAC-védett szerveren való játékra csak megbízható gépet használj. Ha nem vagy biztos abban, hogy a Steamhez csatlakozásra használt gépen nincs-e esetleg csalás telepítve, ne játssz VAC-védett szervereken.

Légy óvatos játékmódosítások, például parancsfájlok vagy egyedi külsők („skin”) telepítésekor, és csak megbízható forrásból tölts le egyedi tartalmat. A hackerek rosszindulatúan álcázzák csalóprogramjaikat, hogy elérjék mások kitiltását.

További információért arról, hogyan védheted meg magad és fiókodat, fordulj a Fiókbiztonsági javaslatok GYIK-ünkhöz.

További információ a Valve irányelveiről a Steam előfizetői szerződésünkben található.

Mit jelent a fiókomra nézve, ha VAC-kitiltást kaptam?

Részletes információért arról, hogyan hat a VAC-kitiltás a fiókodra, keresd fel a VAC-kitiltást kaptam GYIK-et.

Hogyan tudok új csalást jelenteni?

Ha új csalásról van tudomásod, főleg privát csalásról (ami nem nyilvános weboldalon van), és tudsz adni hivatkozást, vagy magukat a bináris állományokat, kérjük, küldj e-mailt a vonatkozó információkkal a következő e-mail-címre:

vacreview [kukac] valvesoftware [pont] com

A VAC fejlesztőcsoport minden e-mailt elolvas és átnéz.

Hogyan tudok csalót jelenteni?

Ha úgy véled, csalóval vagy csaló ellen játszottál, kérjük, kövesd a Csalással gyanúsított játékosok jelentése GYIK-ben levő útmutatást a gyanított csaló jelentéséhez.

Megjegyzés: A felhasználók nem pusztán a jelentések alapján kapnak VAC-kitiltást. Más tényezők is figyelembe vételre kerülnek a VAC-kitiltás kiosztása előtt.

Mely játékokban működik a VAC?

A VAC-védett játékokról található lista a Steam Áruházban, ide kattintva.

Ha VAC-kitiltást kaptam, játszhatok nem védett szervereken?

Igen, ha a játék kínál nem védett szervereket.

Egyes VAC-védett játékok lehetővé tesznek olyan szervereket, amelyeket nem véd a VAC. VAC-kitiltott felhasználók azon játék nem védett szerverein továbbra is játszhatnak, amiben VAC-kitiltást kaptak. Vedd figyelembe, hogy nem minden játéknak vannak nem védett szerverei.

Büntetést kapok, ha valaki, akivel megosztottam a könyvtáramat, csal?

Családi Megosztás engedélyed visszavonásra kerülhet, és fiókod is VAC-kitiltást kaphat, ha könyvtáradat más csalásra használja. Ezen felül, VAC-kitiltást kapott játékok nem oszthatók meg fiókok között. Azt javasoljuk, csak olyan Steam fiókoknak és számítógépeknek adj felhatalmazást, melyekről tudod, hogy biztonságosak, és mint mindig, sose add meg jelszavad senkinek, és ne oszd meg fiókodat.

Mi a különbség a VAC-kitiltás és a szerverkitiltás között?

A VAC-kitiltás a Steam egészén megakadályozza, hogy védett szervereken játssz. A szerveradminisztrátorok adhatnak szerverkitiltást, de az nem olyan súlyos, mint a VAC-kitiltás. Mi a Valve-nél a szerverkitiltásokat nem tudjuk megakadályozni: aki a szervert futtatja, olyan okkal tilthat ki játékosokat, amilyennel csak akar.

Ha azt tapasztalod, hogy nagy számú közösségi szerverről vagy kitiltva, akkor valószínűleg külső fejlesztésű kitiltóeszközzel tiltottak ki, mint a Steambans vagy a Punkbuster. Ezeket a külső fejlesztésű eszközöket nagy számú szerver használja a kitiltott ID-k közös adatbázisával. Ezeknek az eszközöknek a Steamhez semmi köze, és ennek a problémának a megoldásában nem tudunk segíteni.

A VAC rendszer csak akkor tilt ki, ha VAC-védett szerverhez csatlakozol, miközben a gépedre csalás van telepítve.

Kapcsolódó cikkek
A Valve Anti-Cheat Rendszer (VAC) „Védett csatlakozás sikertelen”, „Nincs Steam-bejelentkezés” vagy „Nem lehetett csatlakozni a VAC szerverekhez” hibaüzenetek
A Valve Anti-Cheat Rendszer (VAC) VAC-kitiltást kaptam
A Valve Anti-Cheat Rendszer (VAC) Sértő adminok, új csalások, csalások weboldalai
A Valve Anti-Cheat Rendszer (VAC) „Cheat Detected” üzenet a Modern Warfare 2-ben