Hoofdmenu

Valve Anti-Cheat-systeem (VAC)

VAC-verbanningen zijn permanent, er kan niet over worden onderhandeld en ze kunnen niet worden verwijderd door Steam Support.

 

Als wordt bepaald dat een VAC-verbanning onjuist is toegepast, dan zal deze automatisch worden verwijderd. Als je Valve Anti-Cheat met de community wilt bespreken, kun je dat hier doen.

Veelgestelde vragen:

Wat is VAC?

VAC staat voor Valve Anti-Cheat, een geautomatiseerd systeem dat is ontworpen om cheats op computers van gebruikers te detecteren. Als een gebruiker met een door VAC beveiligde server verbindt vanaf een computer waar herkenbare cheats op geïnstalleerd zijn, dan zal het VAC-systeem de gebruiker verbannen, waardoor deze in de toekomst niet meer op door VAC beveiligde servers kan spelen.

Het VAC-systeem detecteert cheats op een betrouwbare manier via de sporen die ze achterlaten. Elke wijziging van een derde aan een spel, dat is ontworpen om een speler voordeel te geven boven een andere speler, wordt beschouwd als een cheat of hack en zal een verbanning door VAC tot gevolg hebben. Hieronder vallen wijzigingen aan de uitvoerbare bestanden en DLL-bestanden van een spel.

Hoewel serveradmins specifieke spelers kunnen verbannen, kunnen ze spelers geen VAC-verbanning geven.

Het volgende heeft geen VAC-verbanning tot gevolg:

  • Chatprogramma's zoals X-Fire en Overwolf
  • Hardwareconfiguraties van het systeem
  • Bijgewerkte systeemstuurprogramma's, zoals stuurprogramma's voor videokaarten
 

Hoe kan ik me ervan verzekeren dat ik niet door VAC word verbannen?

Gebruik alleen vertrouwde computers om op door VAC beveiligde servers te spelen en jezelf ervan te verzekeren dat je account niet door VAC wordt verbannen. Als je niet zeker weet of er op de computer die je gebruikt cheats zijn geïnstalleerd, moet je niet op door VAC beveiligde servers spelen.

Pas op bij het installeren van spelwijzigingen zoals scripts en aangepaste skins. Download alleen aangepaste inhoud van betrouwbare bronnen. Hackers vermommen hun cheats soms bewust om ervoor te zorgen dat anderen worden verbannen.

Raadpleeg het artikel Aanbevelingen voor accountbeveiliging voor meer informatie over hoe je jezelf en je account kunt beschermen.

Aanvullende informatie over het beleid van Valve kun je vinden in de Steam Subscriber Agreement.

Als ik door VAC word verbannen, wat betekent dat dan voor mijn account?

Voor gedetailleerde informatie over hoe verbanningen door VAC je account beïnvloeden, kun je het artikel Ik ben door VAC verbannen doorlezen.

Hoe rapporteer ik een nieuwe cheat?

Als je een nieuwe cheat kent, en dan met name privécheats (die niet op een openbare website staan), en ons van links of daadwerkelijke bestanden kunt voorzien, stuur dan een e-mail met alle relevante informatie naar het volgende e-mailadres:

vacreview [apenstaartje] valvesoftware [punt] com

Alle e-mails worden door het ontwikkelaarsteam van VAC gelezen en nagelopen.

Hoe rapporteer ik een valsspeler?

Als je denkt dat je met of tegen een valsspeler hebt gespeeld, kun je de instructies in het artikel Vermoedelijke valsspelers rapporteren volgen om de gebruiker te rapporteren.

Let op: Gebruikers worden niet uitsluitend op basis van meldingen door VAC verbannen. Er worden andere factoren meegewogen voordat VAC-verbanningen worden toegekend.

In welke spellen is VAC ingeschakeld?

Een lijst met spellen waar VAC ingeschakeld is kun je hier in de Steam-winkel vinden.

Als ik door VAC word verbannen, kan ik dan op onbeveiligde servers spelen?

Ja, als het spel onbeveiligde servers aanbiedt.

Sommige door VAC beveiligde spellen staan ook servers toe die niet door VAC worden beveiligd. Gebruikers die door VAC zijn verbannen, kunnen nog steeds op onbeveiligde servers van het spel waarin ze door VAC zijn verbannen spelen. Let op dat niet alle spellen onbeveiligde servers hebben.

Word ik gestraft als iemand waarmee ik mijn bibliotheek deel valsspeelt?

Je rechten voor het delen van je bibliotheek kunnen worden ingetrokken en je account kan door VAC worden verbannen als je bibliotheek door anderen wordt gebruikt om vals te spelen. Spellen waarin je door VAC bent verbannen kunnen daarnaast niet tussen accounts worden gedeeld. We raden je aan om alleen Steam-accounts en computers te machtigen waarvan je weet dat ze veilig zijn, en je wachtwoord zoals altijd nooit aan iemand te geven en je account niet te delen.

Wat is het verschil tussen een VAC-verbanning en een serververbanning?

VAC-verbanningen verhinderen dat je op beveiligde servers op Steam kunt spelen. Serveradmins kunnen een serververbanning toekennen, maar deze zijn niet zo zwaar als een VAC-verbanning. We kunnen serververbanningen niet voorkomen – degene die de server beheert kan spelers om wat voor reden dan ook verbannen.

Als je van een groot aantal communityservers bent verbannen, dan ben je waarschijnlijk verbannen door een verbanningsprogramma van een derde, zoals Steambans of Punkbuster. Deze programma's van derden worden door een groot aantal servers gebruikt die een database met verbannen ID's delen. Deze programma's zijn niet verwant aan Steam en we kunnen je niet helpen om deze problemen op te lossen.

Je wordt niet verbannen door het VAC-systeem tenzij je op een door VAC beveiligde server inlogt terwijl je een cheat op je computer geïnstalleerd hebt staan.

Verwante artikels
Valve Anti-Cheat-systeem (VAC) 'Beveiligde verbinding mislukt', 'Niet ingelogd op Steam' of 'Er kon geen verbinding gemaakt worden met de VAC-servers'
Valve Anti-Cheat-systeem (VAC) I've been VAC banned
Valve Anti-Cheat-systeem (VAC) Beheerders die hun rechten misbruiken, nieuwe cheats en cheatwebsites
Valve Anti-Cheat-systeem (VAC) 'Cheat Detected' in Modern Warfare 2