Hoofdmenu

Verbannen door spelontwikkelaar (spelverbanning)

Het spelen van spellen moet leuk zijn. Om de beste online multiplayerervaring te garanderen, staat Valve ontwikkelaars nu toe eigen systemen in te zetten die storende spelers, zoals degene die cheats gebruiken, te detecteren en ze permanent te verbannen.

Spelontwikkelaars lichten Valve in wanneer een storende speler in hun spel is gespot, waarna Valve hun account verbant. De ontwikkelaar is als enige verantwoordelijk voor het instellen van een verbanning. Valve voert alleen de instructie uit die door de ontwikkelaar is gegeven.

Neem voor meer informatie over een spelverbanning contact op met de ontwikkelaar van het spel.

Waarom is dit geïntroduceerd?

Spelverbanningen werden oorspronkelijk geïntroduceerd om externe ontwikkelaars de mogelijkheid te geven om hun eigen anticheatsysteem naast het Valve Anti-Cheat-systeem (VAC) te gebruiken. CS:GO gebruikt spelverbanningen ook in het Overwatch-systeem. Met spelverbanningen kunnen ontwikkelaars de verbanningsinfrastructuur van Valve gebruiken in plaats van hun eigen volgsysteem te moeten implementeren.

Spelverbanningen zijn daarnaast onlangs om twee redenen aan Steam-profielpagina's toegevoegd. De eerste reden is om verbannen gebruikers te helpen begrijpen waarom ze niet aan een beschermde matchmakingserver kunnen deelnemen. Veel gebruikers snapten namelijk niet waarom ze een foutmelding te zien kregen toen ze met een matchmakingserver wilden verbinden terwijl er geen verbanningen op hun account te zien waren. De tweede reden is om andere gebruikers te laten zien of accounts waarvan zij vermoedden dat ze valsspeelden dat in werkelijkheid ook deden. Het kan frustrerend zijn om een spel met een valsspeler te spelen en het helpt om te weten wanneer zo'n gebruiker van het matchmakingsysteem wordt uitgesloten.

Als een ontwikkelaar een verzoek om iemand te verbannen aan Valve doorgeeft, kan de speler die in overtreding is dan alleen het spel niet meer spelen of wordt deze ook van heel Steam verbannen? En hoelang?

De effecten van een spelverbanning worden door de ontwikkelaar bepaald en moeten met een VAC-verbanning overeenkomen. Een speler wordt daarmee bijvoorbeeld verhinderd om online met andere spelers te spelen en/of voorwerpen van dat spel te ruilen. Een speler kan niet worden verhinderd om het spel te starten en offline te spelen. Het kan een speler daarnaast niet verhinderen om Steam te gebruiken.

De duur van de spelverbanning wordt door de ontwikkelaar bepaald. Alleen permanente spelverbanningen worden op het profiel van de gebruiker getoond. Tijdelijke spelverbanningen of schorsingen worden niet getoond.

Betekent dit dat ontwikkelaars me mijn spellen kunnen afnemen?

Nee. Een ontwikkelaar kan alleen beperkingen opleggen die met VAC overeenkomen. Een speler kan bijvoorbeeld worden verhinderd om online te spelen en/of voorwerpen van dat spel te ruilen.

Beoordeelt Valve verzoeken van ontwikkelaars om te verbannen?

Ontwikkelaars moeten worden goedgekeurd om dit systeem te kunnen gebruiken. Valve behoudt zich het recht om toegang tot het systeem in te trekken als de ontwikkelaar het misbruikt.

Geldt dit voor al mijn spellen? Worden spelers alleen van een specifiek spel verbannen of wordt hun account volledig van Steam verbannen?

Dit geldt alleen voor spellen waarbij deze functie door Valve is goedgekeurd. Een spelverbanning geldt alleen voor dat specifieke spel.

Geldt het systeem voor permanente verbanningen alleen voor online multiplayerspellen of voor elk soort spel?

Het verbanningssysteem geldt alleen voor multiplayerspellen. De nieuwe functie om verbanningen op Steam-profielen te tonen geldt daarom ook alleen voor multiplayerspellen.

Kunnen spelers verbanningen aanvechten?

Spelers dienen contact met de spelontwikkelaar op te nemen als ze een spelverbanning willen aanvechten, aangezien de ontwikkelaar gegevens over de reden van de verbanning heeft.

Verwante artikels
Verbannen door spelontwikkelaar (spelverbanning) Valve Anti-Cheat-systeem (VAC)