Päävalikko

Valven työntekijät eivät koskaan pyydä sinua vaihtamaan heidän kanssaan esineitä. Sama asia koskee käyttäjiä, jotka esiintyvän Steamin tuen työntekijöinä.

Valven työntekijöinä esiintyvät käyttäjät, esineiden vahvistamista pyytävät tilien omistajat ja esinevaihtoja tutkimus- ja turvallisuussyistä vaativat käyttäjät tulisi heti ilmoittaa vaihtohuijausten estämiseksi.

Mitä tarkoitetaan vaihtohuijauksella?

Vaihtohuijauksella tarkoitetaan tapausta, jossa Steamin käyttäjä vakuuttaa toisen käyttäjän vaihtamaan valheellisesti: esinevaihtoon, lahjavaihtoon tai esineen myyntiin yhteisön kauppapaikalla. Huijauksiin liittyy yleensä valehtelu, jonka tarkoituksena on vakuuttaa vaihtokumppanille, että hän on saamassa hyvän tai reilun tarjoukseen.

Lisätietoja huijauksista saat lukemalla Suositelluista vaihtamisen käytännöistä ja Steam-esineiden palautuskäytännöistä.

Miten voin välttää parhaiten tulemasta huijatuksi?

• Älä välitä painostuksesta. Älä kiirehdi vaihtokaupoissa. Huijareiden tavallinen taktiikka on suorittaa vaihto nopeasti, jotta he voivat vaihtaa esineitä/lahjoja sinun huomaamatta uusissa vaihtokaupoissa.
  • Älä välitä toisen käyttäjän painostuksesta, kun hän pyytää sinua luottamaan häneen, mikä lienee huijaamista. Huomaathan, että huijariryhien on helppo luoda +Rep-kommentteja (+Rep comments).
  • Siirrä hiiren osoitin jokaisen näkyvän esineen päälle varmistaaksesi, että esineen/lahjan ominaisuudet ovat oikein. Esineen/lahjan tiedot, mukaan lukien laatu, nimi, kuvaus ja mahdolliset tehosteet ilmoitetaan täällä.
  • Kiinnitä huomiota vaihtolokiin, kun vaihto tapahtuu. Kaikki muutokset, lisäykset, poistot ja toiminnot tallennetaan tähän laatikkoon. Voit myös käyttää sitä vaihtokumppanisi kanssa viestimiseen.
  • Älä vaihda esineitä vaihtoikkunan ulkopuolella. Jos toinen käyttäjä pyytää sinua näin tekemään, hän yrittää todennäköisesti huijata sinua. Vaadi aina vaihtojen tekemistä Steamin vaihtoikkunassa. Vaihtoikkunassa ei voi lisätä rahaa Steam-lompakkoon eikä voi vaihtaa rahaa.
  • Varmista, että vaihtokumppanisi on oikea käyttäjä. Huijarit voivat yrittää esiintyä kavereinasi ja luotettavina vaihtokumppaneina. Sinun vastuullasi on tietää, kenen kanssa olet vaihtamassa.

Millaisia vaihtoja minun kannattaisi välttää?

Älä vaihda mihinkään, mitä ei voida lisätä Steamin vaihtoikkunaan. Yleisimmät esimerkit tällaisista vaihdoista ovat seuraavanlaisia.

• Esineitä/lahjoja pyydetään vaihtamaan rahasta Steam-yhteisön kauppapaikan ulkopuolella. Et voi lisätä lompakkovaroja, PayPal-tiliä, lahjakortteja tai muuta rahaa vaihtoikkunaan.
  • Esineitä/ lahjoja pyydetään vaihtamaan pelien tuotetunnuksiin. Et voi lisätä tuotetunnusta vaihtoikkunaan. Tarjotut tuotetunnukset voivat olla eri peliin, väärennettyjä, käytettyjä tai aluerajattuja.
  • Esineiden/lahjojen vaihtaminen palkkiotta ensimmäisellä kerralla ja vastapalveluksena odottaa saavansa esineen tai lahjan myöhemmissä vaihdoissa. Ei ole mitään syytä, miksi et voisi tehdä vaihtoa samalla kertaa. Voit lisätä rajattomasti esineitä/ lahjoja yhteen vaihtoon. Yksipuolisen vaihdon huijauksesta tyypillinen esimerkki on välikäden käyttäminen (middleman).

Lisätietoja saat artikkeleista: Steam-vaihtaminen ja Suositellut vaihtamisen käytännöt.

Mistä huijauksista minun olisi hyvä tietää?

Käyttäjien tulisi aina tarkistaa ehdotetun vaihdon sisältö kahteen kertaan ennen sen hyväksymistä, vaikka se tarkoittaisi jokaisen esineen tutkimista moniesinevaihdossa. Varmista esine ja sen laatu ennen vaihtoa.

Vaihtokumppanit yrittävät juksata sinulta esineitäsi lukuisilla huijauksilla:

• Esinevaihtona tai pikavaihtona - Vaihtokumppani kertoo vaihtavansa tiettyyn esineeseen, mutta toisaalta vaihtolaatikkoon hänen laittamansa esine näyttää samalta muttei toisaalta ole yhtä arvokas, kuin alkuperäisessä tarjouksessa.
  • CS:GO-laatuvaihtona - Vaihtokumppani tarjoaa tietynlaatuista CS:GO-esinettä (suoraan tehtaalta), mutta esine on vaihtolaatikossa huonompilaatuinen (käytetty). Esinevaihto tehdään usein vastatarjouksena.
  • Piilotettuna esineenä - Vaihtokumppani ehdottaa vaihtoa, johon kuuluu paljon alhaisen arvon esineitä (kortteja, laatikoita jne.), mutta joukon keskellä on myös arvokas esine.
  • Kerjäämällä/ lähettämällä roskapostia - Vaihtokumppani lähettää tarjouksia roskaposteina pyytäen samalla arvokkaita esineitä edullisesti tai ilmaiseksi. Vastapalveluksena hän toivoo, että hyväksyisit hänen tarjouksensa sitä vahingossa klikkaamalla.
  • Lähettämällä edelleen vahvistussähköpostin - Vaihtokumppani vakuuttaa sinut lähettämään vahvistussähköpostin hänen sähköpostiinsa. Hän vahvistaa vaihdon käyttämällä viestin linkkiä. Älä kuitenkaan lähetä vaihdon vahvistussähköpostia, linkkejä äläkä anna lisätietoa toiselle käyttäjälle pyytäen käytettyjä tietoja tililtäsi.
  • Vaihtamalla esineitä rahaa vastaan - Vaihtokumppani kertoo lähettävänsä sinulle rahaa PayPalista tai antamalla PaySafeCard- tai Steamin -lompakkokoodin jne. Kun vaihto on tehty, huijari lähettää yleensä väärän maksukoodin. Steamin sähköisten lahjakorttien tapauksessa huijari voi näyttää jopa maksavan sinulle ensin; mutta suunnittelee lataavansa sähköisen lahjakortin myöhemmin takaisin tai ostaa lahjakortin väärällä luottokortilla.
  • Antamalla esineitä pelien tuotetunnuksista - Vaihtokumppani lupaa lähettää sinulle Steamin lompakkokoodin tai pelin tuotetunnuksen esineistäsi. Saatuaan haluamansa huijari lähettää sinulle tekaistun tuotetunnuksen.
  • Tarjoamalla kopiota esineestä - Vaihtokumppani lupaa kopioida esineesi, mutta sitä ennen sinun tulee vaihtaa esineesi. Saatuaan esineesi vaihtokumppani estää viestisi mutta pitää esineesi.
  • Näyttelemällä vaihtobotteina - Vaihtokumppani esiintyy vaihtobottina kertoen, että sinun tulee vaihtaa hänen kanssaan esineitäsi. Vaihdon hyväksymisen ja esineittesi lähettämisen jälkeen hän blokkaa sinut Steamissä mutta pitää tavarasi.
  • Välikäden vaihdoilla - Jos olet suorittamassa vaihtoa, joka on osa Suositeltuja vaihtamisen käytäntöjä, et tarvitse välikättä. Aina, kun luotat antavasi esineitäsi toiselle käyttäjälle, tarjoat heille mahdollisuuden sinun huijaamiseen.
  • Varmennustileiltä - Vaihtokumppani haluaa sinun vaihtavan esineen varmistuksena. Vaihtokumppani keksii tekosyyn, jolla hän haluaa varmistaa, ettei vaihdettava esine ole kopio eikä siinä ole mitään vikaa, millä hän saa sinut toimimaan. Näin vaihtokumppanit pitävät esineesi ja estävät sinut, jotta he pääsevät esineittesi kanssa karkuun.
  • Siirtämällä rahaa Steamin kauppapaikalla - Vaihtokumppani tarjoaa lähettävänsä rahaa Steam-lompakkoosi ostamalla edullisempia esineitäsi kovaan hintaan kauppapaikalla. Useimmat näistä tarjouksista tehdään väärillä rahoilla.
  • Voice comm -ohjelma/ liittymällä turnausjoukkueeseemme (haittaohjelmalla) - Vaihtokumppani vakuutta sinut asentamaan haittaohjelman, joka on piilotettu ääniviestiin, huijauksenesto-ohjelmaan tai muuhun ohjelmistoon vaatien, että sinun pitää asentaa se pelataksesi turnauksessa.
  • Tarjoamalla väärennetyn esineen jälleenmyyntiin - Huijarit hankkivat joskus harvinaisia esineitä Steamin kaupasta käyttäen väärennettyjä luottokortteja ja sen jälkeen yrittävät vaihtaa niitä kanssasi paremmin tunnettuihin esineisiin. Varo väitteitä, jotka liittyvät ylihintaisiin tuotteisiin tai pikamyynteihin, joista saa nopeasti voittoja. Nämä käyttäjät kertovat joskus, että he tarvitsevat vaihdettavissa olevia tuotetunnuksia tai vaihdettavia esineitä harvinaisen vaihdon syynä.

Mikä ero on huijauksella (scam) ja tilin kaappauksella (hijack?)

Huijauksessa toinen Steamin käyttäjä saa sinut (tapahtumahetkellä) vapaaehtoisesti vaihtamaan esneitä, ostamaan niitä tai lähettämään lahjan. Kun vaihto on tehty, huijatuksi tullut ei joko saa hänelle luvattuja esineitä tai esineet eivät ole niitä, joista oli sovittu.

Tilin kaappaaminen tarkoittaa sitä, kun joku toinen ottaa haltuunsa Stam-tilin tai käyttäjän tietokoneen ilman lupaa. Tämä tehdään usein haittaohjelmalla tai viruksella. Tilin kaappaaja suostuttelee käyttäjää antamaan tilin sisäänkirjautumistiedot toimittamalla väärennetyn Steam- tai kolmannen osapuolen vaihtosivun. Kaappaajat varastavat tavallisimmillaan tilejä saadakseen esineitä, pelejä tai tehdäkseen joskus petoksen. Kaappaajat käyttävät usein varastettuja tilejä tehdäkseen useampia kaappauksia. Näissä tapauksissa me lukitsemme tilin, kunnes tilin oikea omistaja ottaa meihin yhteyttä liittyen kaappaukseen.

Lisätietoa tilien kaappauksista löytyy Varastetun tai kaapatun Steam-tilin palauttaminen -artikkelistamme.

Kuinka ilmoitan huijarista?

Jos joudut huijauksen kohteeksi, käytä Steamin ilmiantotoimintoa (report feature). Tämä on paras tapa tiedottaa meille huijareista, jotta voimme toimia:

• Siirry loukkaavan käyttäjän profiiliin.
  • Klikkaa sivun oikeasta yläkulmasta Lisää-pudotusvalikkoa.
  • Valitse: Ilmoita rikkomuksesta
  • Valitse rikkomus (esimerkiksi vaihtohuijaus ja valitse Lähetä ilmoitus.

Jos ilmoittamaasi huijaukseen oli puututtu hänen tilillänsä, saat siitä ilmoituksen Steamin viestinä.

Miten toimitte, kun huijari on löydetty?

Jos Steamin käyttäjän huijauksesta löytyy todisteita, Steamin tuki kieltää tililtä Steamin yhteisön käytön, tekemästä vaihtoja ja käyttämästä Steamin kauppapaikkaa. Huijauksen vakavuus ja huijausyritysten lukumäärä vaikuttavat kiellon kestoon; ja joissakin tapauksissa huijarit saavat pysyvän pelikiellon. Onko huijarilla useita tilejä, hänen kaikille tileillensä annetaan kielto.

Harvinaisissa tapauksissa huijarit kaappaavat tilin ja käyttävät sitä petokseen, huijaukseen tai muihin kaappauksiin. Näissä tapauksissa lukitsemme tilin, kunnes sen laillinen omistaja ottaa meihin yhteyttä ja ryhdymme asianmukaisiin toimiin.

Miksi Steam ei palauta huijattuja esineitä?

Yhteisömme päättää esineiden arvon, joka perustuu vähintään osittain esineen saatavuudelle. Jos esinekopioita on lisätty tavaraluetteloon ennen huijausta, muiden kappaleiden hinta laskee. Mitä enemmän kyseistä esinettä on saatavilla perustuen inventaarioon, sitä alhaisemmaksi sen hinta laskee.

Koemme myötätuntoa ihmisiä kohtaan, jotka joutuvat huijauksen uhriksi, mutta meillä on tarpeeksi tietoa verkkosivuillamme ja kaupankäyntijärjestelmässämme auttaaksemme käyttäjiä tekemään hyviä vaihtopäätöksiä. Lisätietoa löydät lukemalla kaupan blogistamme tämän julkaisun.

Kaupankäynnin kiellon aikana loukkaava tili joutuu myös koeajalle. Koeaikastatus (probationary status) sallii muiden käyttäjien päättää, onko käyttäjä huijannut aikaisemmin ja haluavatko he huijareiden kanssa tehdä vaihtokauppoja. Huomaa, että koeaikastatus ei kiellä tekemästä vaihtokauppoja.

Miksi Steamin tuesta ei kerrota tilini vaihtokiellosta tai lukitsemisesta?

Rajoittamalla annettuja tietoja Steamin tuki estää huijareita oppimasta keinoja, joilla he välttyvät jäämästä kiinni tulevaisuudessa. Steamin tuen päätös tilin käytön estämisestä tai sen lukitsemisesta perustuu useisiin eri tietolähteisiin. Huijarit, jotka suunnittelevat epärehellisiä toimia useimmiten toisille käyttäjille, yrittävät koko ajan saada tätä tietoa käsiinsä käyttääkseen sitä tulevaisuuden huijauksissa, petoksissa ja kaappauksissa.

Ongelma Steamin kanssa?

Haluan apua ongelmaani