Hoofdmenu

Probleemoplossing Steam-client

Wat moet ik doen als Steam crasht, niet juist opent of direct sluit nadat ik het start?

Vanwege de grote verscheidenheid aan aangepaste hardware- en softwareconfiguraties kunnen Steam-crashes door vele factoren worden veroorzaakt. De stappen voor probleemoplossing zoals aangegeven in dit artikel zijn ervoor bedoeld om ervoor te zorgen dat zowel je Steam-installatie als computeromgeving in een goede staat zijn, zodat Steam zoals bedoeld kan werken.

Er zijn gelegenheden waarbij crashproblemen niet noodzakelijkerwijs gerelateerd zijn aan gebruikersconfiguraties. Deze crashes moeten door de Steam-ontwikkelaars via clientupdates worden aangepakt. We verzamelen crashdumps van beïnvloede gebruikers automatisch, zodat reparaties snel via Steam-updates kunnen worden toegevoegd.

Als je met Steam Support praat, kan het zijn dat zij ook vragen of je meer informatie kunt geven of tests kunt uitvoeren, zodat zij de mogelijke oorzaken van het probleem kunnen verminderen.

Je kunt de nieuwste versie van de Steam-clienttoepassing direct downloaden vanaf Steam.

Eenvoudige probleemoplossing voor Steam

De volgende stappen zullen verzekeren dat je Steam-installatie in een goede staat is. Je kunt ze uitvoeren met een minimum aan technische kennis.

Start je computer opnieuw op

Ook al klinkt het vanzelfsprekend, het is altijd een goede eerste stap om Steam en je computer opnieuw op te starten.

Bij een herstart van je computer worden allerlei systeemstaten en -caches leeggemaakt, terwijl andere programma's weer worden hersteld en vergrendelingen op bestanden en andere bronnen worden weggehaald.

Installeer Steam opnieuw

Het installatieprogramma van Steam kun je hier downloaden en vervolgens op dezelfde locatie opnieuw installeren.

Dit kan mogelijke problemen met de Steam-client en bestanden oplossen. Als je de installatie op dezelfde locatie uitvoert, worden geïnstalleerde spellen bewaard.

WAARSCHUWING! Als je Steam op een andere manier verwijdert, worden alle spel- en gebruikersgegevens verwijderd.

Geavanceerde probleemoplossing

Als het probleem zich nog steeds voordoet nadat je de bovenstaande stappen hebt doorlopen, dan is het mogelijk dat iets buiten Steam er verantwoordelijk voor is.

Omdat de stappen voor deze geavanceerde probleemoplossing uniek kunnen zijn voor jouw specifieke computerconfiguratie, raden we je ten zeerste aan om contact met een lokale IT-specialist op te nemen die je verder kan assisteren met de voltooiing ervan.

Koppel externe apparaten los

Het is mogelijk dat een extern apparaat ertoe kan leiden dat Steam niet goed werkt. Externe invoerapparaten vereisen specifieke stuurprogramma's die Steam kunnen verstoren. We raden je aan om alle niet-essentiële invoerapparaten van je computer los te koppelen om de mogelijkheid dat ze zouden storen uit te sluiten.

Ververs lokale netwerkhardware

Dit houdt in dat je alle modems en routers opnieuw opstart. Netwerkhardware kan in een trage of defecte staat vervallen als het te lang draait. Dit kan ervoor zorgen dat het update- en inlogproces van Steam, zonder dat je het merkt, niet start of vastloopt.

Werk het besturingssysteem en stuurprogramma's bij

Zorg ervoor dat je besturingssysteem en al je stuurprogramma's voor hardware bijgewerkt zijn.

Voor Windows: Start → Zoek 'update' → Voer 'Naar updates zoeken' uit.

Voor Mac: stuurprogramma's kunnen niet afzonderlijk worden bijgewerkt; enkel het besturingssysteem kan worden bijgewerkt.

Ga antivirussoftware na

Antivirussoftware nestelt zich diep in gebruikerssystemen en kan schijf- en netwerkoperaties beïnvloeden, waardoor er problemen met Steam kunnen ontstaan. Sommige spellen maken ook gebruik van kopieerbeveiligingstechnologie die door een antivirusscanner als kwaadaardige software kan worden gezien, wat kan leiden tot fout-positieve meldingen.

Het kan handig zijn met een specialist na te gaan of je antivirussoftware niet met Steam stoort. Je zult de software bij wijze van test misschien zelfs even uit moeten schakelen. Mogelijk moet je uitzonderingen voor Steam aan de configuratie van je antivirussoftware toevoegen.

Ga andere programma's en services na

Software die systeem-, schijf- of netwerkactiviteiten wijzigt of in de gaten houdt kan problemen bij het downloaden of uitvoeren van een spel veroorzaken. Deze programma's en services kunnen op de achtergrond worden uitgevoerd en zijn meestal geassocieerd met software voor antivirus, advertentieblokkering, weboptimalisatie, firewalls, systeemreiniging, opnames, proxy's, prestatieverbetering, etc.

Het kan handig zijn met een specialist na te gaan of deze services en programma's niet met Steam storen. Je zult ze bij wijze van test misschien zelfs even uit moeten schakelen.

Ga firewalls na

Bepaalde firewalls kunnen verhinderen dat Steam met de servers communiceert. Het kan handig zijn met een specialist na te gaan of de firewall niet stoort. Je zult de firewall bij wijze van test misschien zelfs even uit moeten schakelen. Mogelijk moet je uitzonderingen voor Steam aan je firewalls toevoegen als je ontdekt dat dit het geval is.

Schakel overklokken uit

Sommige gebruikers overklokken hun hardware buiten de aanbevolen instellingen van de fabrikant om de prestaties van hun systeem tijdens het draaien te verhogen. Dit kan beschadigingen aan het geheugen en bestanden veroorzaken en moet worden uitgeschakeld (meestal in de computer-BIOS).

Test de internetverbinding

Sommige internetaanbieders plaatsen online gegevens in de cache of comprimeren ze om bandbreedte te besparen (vooral op telefoonnetwerken). Dit kan problemen met Steam veroorzaken. Het is slim om het probleem te testen door met een compleet ander netwerk te verbinden, en dan vooral een van een andere internetaanbieder (ISP).

Controleer het opslagmedium op fouten

Alle opslagmedia en -apparaten kunnen aangetast worden door bestandsbeschadigingen, vooral als ze ouder zijn of onder een zware lading draaien. Het kan handig zijn met een specialist na te gaan of er mogelijke problemen met je opslagmedium zijn.

Voor Windows: Deze pc → Klik rechts op schijf → Eigenschappen → Extra → Foutcontrole.

Voor Mac OSX: Schijfhulpprogramma → Klik op schijf → Klik op Eerste hulp (voor oudere versies van OSX: klik op Bestandsbevoegdheden herstellen).

Controleer het RAM op fouten

Geheugenfouten kunnen zowel problemen met het installatieproces van Steam als met de gameplay veroorzaken. Het kan handig zijn mogelijke problemen met je systeemgeheugen met een specialist te onderzoeken.

Windows: Start -> Zoek 'mdsched' en voer Windows Geheugencontrole uit.

Verwante artikels
Probleemoplossing Steam-client Programma's die Steam kunnen verstoren
Probleemoplossing Steam-client Spyware, malware, adware of virussen die Steam hinderen